И продължавам да се чудя “каква простотия е в БГ?”

Днес бях на Витоша – два часа и малко качване от колелото на трамвай 5 в Княжево до Златните мостове. Лошото време е най-подходящо за маршрута. Няма хора, няма коли. Малкото хора, които може да срешнеш в мрачно време с вероятност за дъжд са тези, които ходят всяка неделя на Витоша и то без коли, камиони, атв-та и т.н. Въпреки че се опита да препръска няколко пъти, дъжд така и не заваля. Тук да не забравя да спомена – пуснали са автобус 63 до Златните мостове през почивни и празнични дни. Ако вземат да спрат и колите през тези дни ще е перфектно. Вместо да се рушат съоражения, като княжевския лифт могат да се експлоатират и да превозват хора целогодишно. За тези, на които не им се вози в градския транспорт. Единствените, които печелят от силния трафик са няколко заведения – кръчмата на Момина скала и две на Златните. В хубаво време, като беше миналата неделя например има повече коли отколкото по целия  бул. България в час пик. Зимата на колелото на автобуса в Бояна отбиваха движението от 11 до 14ч. Компромисен вариант перфектен. Поне да филтрират тия, които хем ги мързи да ходят, хем не им се тръгва рано, хем и не желаят да изполват градския транспорт!

Снимка от около 15,30ч на поляната пред заслона и началото на пътеката за х.Момина скала.

IMG_20160410_153610Красота!

И така края на разходката завърши със спокойно преминаване покрай заведенията на Златните мостове към спирката на рейса. Не се налагаше хората да изчкават колите да минат:))) Около спирката вместо 50 коли имаше 10-тина човека, които след хубава разходка чакаха с усмивка и обсъждаха пътеките. Даже групичка стари планинари си спомняха с умиление за времето, когато са виждали групи сърни да пресичат пътеките.

Къде са тези прекрасни създания сега? Най-вероятно убити за удоволствие от някой алкохолизиран авджия, който след това с гордост се е хвалил за деянието си. Това, което се е набивало в съзнанието на хората в периода между 1945-1990г, че сме велика нация. Блестящи умове, свръхчовеци, световни хегемони в миналото и т.н. няма нищо общо с реалността. А заради турското робство ние сме немили недраги и трябва да мразим Турция. Комунистическия строй изтрива свободната мисъл и интелекта у хората. Промива мозъците на масите с безброй нелепи и гротескни лозунги.

Все пак има и положителни страни, като построяването на лифтове например, които с малки изключения тънат в разруха. И защо? Като много други неща в България сигурно защото не са достатъчно апетитни. Не са нещо, от което хубавко да се нагуши някой чичко. За съжаление сме доста далеч от Европа. И като доходи и като манталитет и като управление.

Като ученик през 1998г. бях на екскурзия в Шотландия. Беше от типа на разменни начела. Те тука, ние там и т.н. От десетте дни повечето прекарахме в Глазгоу, но три дни бяхме на лагер някъде в провинцията на около 60км. Имахме много интересни занимания по време на лагера – каране на лодки, катерене и планински колоездене. В деня, когато ни изкараха с колелата се случи нещо интересно. Карахме по някакво тясно пътче и в един момент в далечината един хълм сякаш оживя и се раздвижи. Множество зайци, явно усетили нашето присъствие запрепускаха по баира и за съвсем кратко се изпокриха в дупките си. Бях много учуден, защото не бях виждал подобно нещо. Тук държа да отбележа, че това не се развива в някоя непристъпна гора, а на няколко километра от населено място. А в нашата мила родина и да е имало някога вече със сигурност няма къде да станеш свидетел на подобно нещо.

За сметка на това тук може да се нагледаш на позиращи елементи на фона на стойностна българска музика стил чалга, за които смисъла на живота се изчерпва в новия GL и им е последна грижа природата примерно. А още по-смешното е че на мода сега са потурите!)))

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.