Какво е USB хъб и какво да правим ако всички USB портове са заети?

Все по-често срещан проблем е недостигът на свободни USB портове. Следващата публикация има за цел да предостави в обобщен вид информация и решения за този проблем. На практика проблема идва най-вече от това, че основните периферни устройства, които ползваме – мишка и клавиатура вече се свързват чрез USB (Universal Serial Bus). Ако в миналото тези две задължителни при повечето потребители устройства са били свързвани на отделни портове, то днес заемат съответно два от свободните USB портове. Така като прибавим доста често принтер, скенер, уеб камера, фотоапарат, смартфон и т.н. е възможно лесно да изчерпаме наличните ни портове на компютъра. Какво да правим в този случай?

Практически имаме три опции – да освободим някои от портовете, да си купим компютър с повече USB портове или да добавим USB разклонител (хъб). Последния вариант е най-добър, защото е много по-евтин от нов компютър и ни дава възможност да включим допълнително устройство без да изключваме друго.

Теоритично към един компютър (хост) можем да включим до 127 подчинени устройства през USB. Бройка, която би задоволила нуждите на всеки потребител (не производител). Това може да се осъществи с помощта на USB хъбове, като и всеки хъб се брои за отделно устройство. Комуникацията се осъществява поетапно, като изчакването в повечето случай е недоловимо за човека. Комуникацията през USB се разделя на два основни канала – захранване и данни, т.е. работно напрежение за устройството, което включваме (около 5V и до 500mA) и същинския пренос на данни. Тук и отговора на въпроса “Защо телефона ми се зарежда по-бавно, когато е закачен на компютъра?”. Защото зарядните са по 1000mA, може и по 2000mA за по-големите батерии на таблети и т.н. Т.е. чрез USB порта отива по-малко ток в батерията за единица време, отколкото с оригиналното зарядно.

На пазара има голямо разнообразие от USB хъбове в диапазона от 10лв до над 100лв. Основната характеристика на хъбовете е това дали имат собствено захранване или не. Грубо казано тези под 20лв обикновено нямат собствено захранване, т.е. разчитат на захранването от хоста, докато по-скъпите се предлагат със собствено захранване, като има и модели с 12V линия за по-старите външни хард дискове например. Повечето предлагат 4 допълнителни порта, но има и такива със десет, че и повече порта. Бум на продажбите на USB хъбове със сигурност е било периода на добив на криптовалути като Bitcoin и Litecoin с помощта на специализирани устройства свързани чрез USB. На практика това е история, защото трудността на добив вече е такава, че с подобни устройства ще са необходими месеци ако не и години за добив на равностойност няколко стотинки.

Може да се каже, че за непретенциозни откъм захранване устройства като мишки, клавиатури, микрофони, джойстици и т.н. един бюджетен хъб без собствено захранване би бил напълно достатъчен. За техника, при която имаме по-голям обем пренасяни данни, като фотоапарати, принтери, скенери е добре да заложим на по-качествен хъб със собствено захранване. Най-претенциозни са външните твърди дискове, когато става въпрос за допълнителни USB портове. Ако предвиждаме използването на твърд диск или дискове е добре да сме запознати с изискванията, които имат откъм захранване и дали разклонителя, към който сме се насочили покрива тези изисквания. В противен случай устройството, което искаме да включим може да не сработи.

В заключение USB технологията се развиват в посока по-бързи скорости за пренос на данни, а не брой портове и свързани устойства.

Надявам се публикацията да е разбираема и полезна.

P&L

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.