Android… и още нещо…

Първо искам да споделя разочерованието си от “плей магазинчето”. Десетки хиляди нови приложения на месец… Не продукти. Не услуги. Преобладаващо пълни идиотщини и то копия на други такива. Страхотно! Пропорционално чалга индустрията в БГ изглежда като божествено красиво дело! WTF!?

Сега по същество.

Началото на 21-ви век. Учудващо е как за една петилетка човечеството може да се промени тотално. По-скоро да придобие нови навици и да стане абсолютно зависимо от мобилните устройства, като смартфони и таблети. Какво ни чака всъщност?

Преди 10 години наистина боготворях Гугъл. Боготворях възможността, която бяха предоставили на човечеството за достъп до информация. Четях историята им и се възхищавах на двамата господа. Възхищавах се и на начина им на работа – малки сплотени екипи в обстановка по техен избор. Боготворях ги и заради картите, които разработваха и смятах, че това наистина ще подобри света, а с появата на Street View бях буквално в умиление. Е нямах разбира се нищо против рекламите. Казвах си какво пък нали и те са хора. Трябват им пари за финансиране на проектите, които ще променят света. И те успяха!

Даже изобщо не са приключили!

В последните няколко години все повече разбирам, че нищо от това не е случайно. Този прогрес има тъмна страна. В замяна на нарастващото разнообразие от услуги, които предлагат, получават съвсем неусетно за хората целия им живот. Освен това получават и възможността да го направляват. Или по-точно и да продават възможността на други да направляват. Събират цялата информация, продават и събират още повече продавайки. Не е ли странно? Нещо като ефекта на пеперудата…

И да си дойдем на думата, както се казва. При използването на устройство с Андроид ОС всички потребители, освен една доста малка част съвсем доброволно сътрудничат и предоставят колкото могат повече данни в това число навици, търсения, местополжения и т.н. Политиките за поверителност се допълват толкова често, че да са досадни за четене. В комбинация със социалните мрежи или по-точно с една от тях картинката става доста по-завършена. Един активен потребител, който по няколко пъти на ден споделя дейността си  и не пропуска да се включи във всички страници, които го вълнуват е потребителя мечта. Ако добавим и най-големия сайт за видеосподеляне, който вече произвежда “звезди” и налага на потребителите си определено съдържание става наистина плашещо. Плашещо е защото човека, отделния индивид вече не е личност.

Човека вече е основно таргет за реклама и консуматор. Човешкия вид се превръща в най-доходната агрокултура, която да бъде отглеждана и обирана по най-разнообразни начини.

Парадоксално е, че хората стават все по-затворени, но споделящи онлайн и в същото време стават толкова открити,че за тях има повече информация отколкото самите те имат за себе си…

Вече са в употреба автономните автомобили и куп други автономни машини сигурно. Разбира се! По-лесно е да управляваш директно кола, а не шофьор, който управлява колата:)

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.