Измамата “Snowden (2016)”

Понеже много се афектирах като видях за какво става въпрос във филма реших да напиша някой ред по темата.

Преди всичко искам да кажа: Филма “СНОУДЪН” Е КОЛОСАЛНА ПА-РО-ДИ-Я НА РЕЛАНИЯ ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ЗА ЕДУАРД СНОУДЪН “ГРАЖДАНИН ЧЕТИРИ”.

Преди половин година някъде забелязах реклами на игрален филм със заглавие “Сноудън”. След като се чудих дали има смисъл да го гледам реших да видя до каква степен са замазили историята заинтересованите. Описанието изглеждаше “обещаващо”. Главния герой прилича повече на метаморфоза на Хари Потър в отряден ръководител, отколкото на Едуард Сноудън. Филма е отвартително жалко копие на оригиналнните кадри за Сноудън и са добавени доста елементи, които да размият фактите. Филма разказва историята, като биографичен филм с абсолютно нелепи сцени. Абсолютно нелепо са представени началото на кариерата на Сноудън,  повишенията му заради заслуги, сцените с откровенни разговори с шефове и колеги (лежерни, тъпчещи се с пица програмисти), журналистите (особено този дето се разхожда из нощен Хонг Конг и обяснява колко им е хубава бирата), снимките в хотелската стая, както и личния му живот. А ФИНАЛА Е НАЙ-НЕЛЕПОТО НЕЩО! Хепи енд с измислени кадри и всички обещаха, че няма да правят повече така!

Филма има за цел да отклони вниманието и да манипулира хората да приемат Едуард Сноудън, като лабилно момче на което стресът му е дошъл в повече, а не като човек, който се решава и успява да изнесе доказателства за гигантските злоупотреби срещу личното пространство на всеки от нас. Освен това се свързва с топ журналисти, които му помагат информацията да излезе на бял свят. ОПИТВАТ СЕ ДА НЕГЛИЖИРАТ СЛУЧИЛОТО СЕ и по между другото вмъкват, че борбата с тероризма е нечестна и всичко е в името на мира и сигурността.

Това което мога да кажа със сигурност: Филма е оправдание на действията на американското правителство срещу свободата на хората. Масовото събиране и складиране на данни за всичо за всички е абсолютно престъпление срещу човечеството. Става въпрос за десетки терабайти в секунда, които се складират в невъобразимо големи хранилища за информация. Това включва всяка страница заредена в мрежата, всички наши интереси и хобита, всяка дума в мейл или чат, всяка дума в телефонен разговор или смс, всяка покупка с карта, местоположението ни във всеки един момент, всички свързани с нас чрез кореспондеция или разговори хора. Става въпрос за тотално нарушаване на личното пространство най-вероятно вече на всеки един модерен жител на планетата. Без никакво основание. Ей така за всеки случай.

Тъй като много хора вече са чували нещо за Сноудън бих казал:
Който има интерес да гледа холивудската версия нека първо да изгледа оригинала “Citizenfour / Гражданин Четири” за да е наясно какво и как всъщност се е случило и тогава да си направи изводите.

В оригиналната версия се засягат много сериозно политически въпроси, които показват ясно позиции на държави и международни политически отношения.

Тъй като повечето хора отговарят “Че аз няма какво да крия” мога да ви кажа: НЕ Е ТАКА! Не се заблуждавайте, че е съвсем нормално някой да знае повече за вас от вас самите и да съхранява грижливо всяка дума, място, покупка и т.н. И не само за вас – за всички! Тук не става въпрос за таргетирането ви за реклами! Става въпрос за съвсем умишлено събиране на всякаква възможна информация за хората по всякакъв начин. Както казва Сноудън нужен ни е ефекта на хидрата – отсечеш ли една глава на нейно място да порастнат седем! Защото в противен случай тези, които сега следят всяка наша стъпка, утре ще ни диктуват посоката и всяка наша следваща стъпка. С това темпо след десет години шепа хора ще упражняват ПЪЛЕН контрол върху живота на всички останали.

P&L

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.