Малко сезонно

Искам да споделя две сезонни рецепти. Бързи са, но пък за сметка на това много вкусни и са удобни за приготвяне в “полеви” условия. Естествено наличието на нож, вилици и подходящ съд е за предпочитане… особено ако стила ни на хранене е сходен с този на някои грухтящи животни.

 • Рецепта #1 Праскови на кубчета
  Праскови на кубчета
  – необходими продукти: 1-1,2кг праскови за порция
  – измиваме и нарязваме прасковите на кубчета
  – сервираме в съда в който режеме прасковите на кубчета
  – вереме за приготвяне 8-10мин

 

 • Рецепта #2 Пъпеш на кубчета
  Пъпеш на кубчета
  – необходими продукти: 1,5-2кг пъпеш за порция (голяма част е кора)
  – обелваме и нарязваме пъпеша на кубчета
  – сервираме в съда в който режеме
  – вереме за приготвяне 10-12минИ двете рецепти са подходящи за основно хранене. Килограм плодове са достатъчни за да се нахраним обилно и да сме сити поне в следващите 3-4 часа. Няма да казвам, че е здравословно защото по-скоро това е нормалното хранене. Ако обичате (като мен) сладкото това е по-добър вариант отколкото вафличка, шоколадче, кутия бонбонки и т.н. Все пак нещата в пакетчета съдържат повече непотребни и странни за организма съставки, докато нещата с костилки и семки обратно!

Накрая малко пояснение за тези, които се притесняват че ще надебелеят – в плодовете (без банани и грозде) се съдържа грубо 10-12% плодова захар. Това е и грубо съдържанието на захари във всичко, което приемаме за сладко. По-голям процент – 15% и нагоре вече ни е много сладко и обратно по-малък процент около 5-7% примерно ни се струва леко сладичко. Така че при 4 калории за грам захари това прави 400-500 калории за килограм плодове. При много ориентировъчна нужда на човек от 2000 калории на ден всеки може да си направи сметка каква част от менюто му могат да заемат плодовете.

Понеже личното ни тегло е резултат от хранителните ни навици и по-точно от количеството храна, което изяждаме, то примерно за жена с тегло 50кг може би ще е по-трудно да изяде толкова плодове, че да си набави необходимите калории, докато някой 100кг+ най-вероятно с лекота ще изяде необходимото му количество на едно хранене… или за десерт… 😀

Трябва да имаме предвид, че захар се добавя вече във всичко и навсякъде. В пакетираните храни е задължително. В заведенията за хранене все-повече. Така, че ако нещо ви се стори много вкусно опитайте да разберете причината. И не че е толкова страшно ама просто не си поръчвайте и от домашната торта 😀

За разлика от доста хора, които имат потребност да доказват S-класата си с продуктова фотография на чаши и чинии, аз искам да споделя малко личен опит, експерименти и евентуално резултати!

P&L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.